Om NorrbysVälkommen till Norrbys Trädgårdsrestaurang i en underbar diskret trädgård med små rum - chambre séparée.


2003 startade bygget av trädgården. De första tio åren var platsen en handelsträdgård men sedan 2013 har verksamheten omvandlats till att bli en trädgård med restaurang och kafé.

När jag först kom hit 2003 så var hela platsen och marken täckt med höga ranka träd, trasiga grenar, en massa sly och annat bråte som under årens lopp lagts på hög. På platsen fanns endast ett litet oisolerat skjul. Platsen hade använts sedan 1950-talet utav Egnahemsrörelsen som förråd och växtförsäljning. Egnahemsrörelsens verksamhet upphörde på platsen på 1990-talet. Det första som gjordes var att försöka göra en plan yta för att få igång försäljning av de första växterna. Varje år förbättrade vi handelsplatsen i och med att folk kom och köpte växter. 2013 bestämde vi oss för att ändra inriktning till att bli en besöksträdgård med kafé som nu utvecklats och är i dag trädgårdsrestaurang och kafé.  


Så länge jag kan minnas har jag älskat växter. Att titta på, att plocka in till vas eller bara vara i ett hav av kornvallmo. Mitt intresse har jag definitivt med mig från min farmor Anna som var självhushållande trädgårdsmästare på Gotland. Hon hade en liten plats här på jorden, en bit mark uppe på kalkstensberget, som hon förvaltade väl. Här odlade hon sina grönsaker, frukter och bär. Allt togs om hand, det saftades och syltades, syrades och picklades. Glasburkarna stod i rad på hyllorna där nere i den fuktiga och kyliga jordkällaren. Minnet är att jag mest kände obehag inför alla de harkrankar och gråsuggor som kilade över det kalla golvet. Idag hade jag gladeligen gått ner barfota och botaniserat! 


Nu är det ju inte så att jag odlar i den bemärkelsen som min farmor gjorde. Men jag känner ändå arvet. En strävan efter enkelhet, en vilja att skapa. Jag odlar perenner till behag och till restaurangen och kaféets buketter sommartid. Under andra delen av året försöker jag smycka med en blandning av eget och köpt. Begreppen 'slowliving' och 'slowflowers' ligger mig varmt om hjärtat och är något jag strävar efter, ett sätt att dra mitt strå till miljöstacken.


Sedan 2013 har jag tillsammans med andra skapat en ny trädgård, en plats fylld med perenna växter. Växter jag älskar och som jag tidigare bara sålde har nu fått blomma ut tillsammans i olika rabatter. I trädgårdsrestaurangen äter du en härlig måltid, ute i solen mitt ibland de vackra perennerna eller i skuggan under kaukasiska vingnötens generösa bladverk. Trädgårdsrestaurangen är något utöver det vanliga. Här görs det mesta från grunden.  Det serveras hälsosam god mat med grönsaker i fokus. Heta soppor, matiga sallader, nyttiga wraps,  med mera. Hos oss hittar du en och annan twist på maten. Vi lagar mat efter säsong & alla bakverk görs på plats.


Du är så välkommen att njuta!
Annelie Källberg